Tapijtreiniging

Periodiek onderhoud
Ondanks regelmatig stofzuigen, zal het tapijt er na verloop van tijd afhankelijk van het gebruik anders gaan uitzien dan toen het pas was gelegd. Looppaden vervuilen nu eenmaal meer dan andere plaatsen. Ook zullen polen op deze intensief gebruikte plaatsen meer ingelopen zijn. Opgebouwde vervuiling is over het algemeen goed te verwijderen. Er zijn diverse methodes die geschikt zijn om zelf uit te voeren. Dit periodiek onderhoud kan het beste plaatsvinden eens in de 1 a 1,5 jaar, afhankelijk van het gebruik.

Droogpoeder is wellicht het bekendste product. Het is geschikt voor de behandeling van synthetische tapijten met een lage pool. Het poeder heeft de eigenschap vuil en stof aan zich te binden. Het wordt over het tapijt gestrooid, licht ingemasseerd en na korte tijd weer opgezogen. Behalve bij de drogist is droogpoeder vaak ook verkrijgbaar bij woninginrichters.

Let op! Droogpoeder is niet geschikt voor tapijt met een hoge pool en ook niet voor naaldvilt tapijt. Van de andere verkrijgbare methodes worden producten op basis van droogschuim en shampoo afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven die versneld weer vuil aantrekken.

Groot onderhoud
Voor het behoud van uw tapijt wordt aanbevolen eens in de 2-3 jaar een totaalreiniging te laten uitvoeren. Wanneer er weinig aan periodiek onderhoud wordt gedaan, moet dit eigenlijk nog vaker gebeuren. Groot onderhoud is een klus voor een professioneel bedrijf. Zij kunnen met verschillende reinigingsmethoden, afgestemd op specifieke situaties, een zo optimaal mogelijk resultaat bereiken. Bekende methoden zijn bijvoorbeeld sproei-extractie, pad reiniging op basis van koolzuur.

Een groot aantal professionele reinigingsbedrijven is georganiseerd in de Stichting Waarborg tapijt- & meubelstofreiniging. Deze bedrijven hebben de kennis en de juiste apparatuur en zijn verzekerd tegen calamiteiten. Bovendien worden ze regelmatig beoordeeld op hun werkwijzen en resultaten. Daarnaast kent deze Stichting een geschillencommissie. Kies dus voor kwaliteit en zekerheid, ook als het gaat om reiniging en onderhoud.