Onderhoud tapijt

Gekozen voor tapijt? Een goede aanschaf! Want een mooi tapijt is een waardevol bezit waar u lang van zult genieten. Zeker als het goed en regelmatig onderhouden wordt.

Voorzorg
Tapijt is warm, comfortabel en sfeervol. Een sterk product waar onbekommerd op kan worden geleefd. Vele jaren lang. Natuurlijk is het wel verstandig bij de keuze enige voorzorg in acht te nemen. Op plaatsen waar veel wordt gelopen, zoals gang en trap, zal een tapijt in een praktische kleur het beste voldoen. Kijk in dat verband ook kritisch naar dessin. Op effen tapijt zie je nu eenmaal meer dan op een gemêleerd tapijt. Behalve voor de vormgeving geldt datzelfde ook voor meer functionele zaken. De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, in nog altijd zand. Een rooster buiten of een schoonloopmat bij voor en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite groot resultaat.

Dagelijks onderhoud
Door regelmatig onderhoud blijft uw tapijt langer mooi. Binnengelopen vuil en vlekken moeten natuurlijk direct worden verwijderd. Laat modder eerst even opdrogen, dan is het gemakkelijker op te nemen. Stof is vaak niet of nauwelijks te zien, maar is er wel. Oude, slecht onderhouden stofzuigers en apparaten waarvan de stof zak (bijna) vol is, doen hun werk aanmerkelijk minder. Aangeraden wordt een stofzuiger met een aangedreven rollen borstel en een onderdruk van minimaal 160 millibar. Dat getal is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen - op de stofzuiger aangegeven als het aantal Watts. Gegevens over die belangrijke onderdruk kunt u vinden in de technische specificaties van het apparaat in de winkel of vraag ernaar bij de verkoper.

Uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk om de stof zak maandelijks te vernieuwen. Ook als die nog niet vol is. Een stofzuiger met een fijn stof filter (bij voorkeur een hepafilter) of een dubbelwandige stof zak, is een echte aanrader. Het zorgt ervoor dat het overgrote deel van de stofuitstoot in de stofzuiger wordt tegengehouden. Gunstig voor mensen met een allergie voor huisstof.